Тарихы

Есік аңғары – Ілі Алатауы жотасының тау бөктеріндегі таңғажайып әрі теңдесі жоқ жер. Теңіз деңгейінен 850 м биіктікте орналасқан, климаттық жағдайы өте оңтайлы тамаша өзіндік арал секілді.

Бұл өңір тарихының тамыры талай ғасырлар қойнауынан бастау алады. Жылнамаға сүйенсек, бұл аңғар VI–VII ғасырларда Ұлы Жібек жолының ең жанданған телімі болған. Өркениеттердің мың жылдық тілдесуі мәдени мұрада өзінің айқын өшпес ізін қадырды, оның көптеген мысалдардан көруге болады. Мысалы, археологтар бұл жерден алтын сауыт-сайманмен жасақталған сақ жауынгерінің- әлемге танымал «Алтын адамның» қабірін тапты.

«Есік» шарап зауытының тарихы 1932 жылдан басталады, ол бүгінгі таңда Қазақстандағы ең байырлы шарап өндіруші. Оның жеке меншік алма бақтары 400 гектардан астам жерді алып жатыр. Есік аңғарының географиялық, топырақ-климаттық жағдайларының, сондай-ақ шарап жасаушылардың асқан шеберлігінің арқасында шараптың қайталанбайтын өзіне тән ерекшелігі мен тіл үйіретін дәмін сақтап қалу мүмкін болды.

1932 жыл
1963 жыл
1968 жыл
1985 жыл
1998 жыл
2007 жыл
2009 жыл
2018 жыл

1932 жыл

«Есік» жеміс-жүзім совхозының негізі қаланды

1963 жыл

Есік өзені аңғарындағы сел

1968 жыл

«Есік» жеміс-жүзім совхозын қалпына келтіру

1985 жыл

КСРО-ң алкогольге қарсы кампаниясы, өнімді сатуға шектеулердің қойылуы

1998 жыл

өндірісті сақтап қалып, «Есік» шарап зауыты» АҚ негізін қалау

2007 жыл

Кәсіпорынды жаңарту және дербестендіру

2009 жыл

«Marcato» Azienda Agricola-мен бірге «ISSYK – MARCATO» өнімінің жаңа желісін шығару

2018 жыл

Өнім жиынтығын жаңарту және өнім желісін кеңейту. Жеміс шараптарын, сидрды, күшті алкогольді шығару ісі жөнге қойылды

Жүзімдіктермен қатар алма бақтары да тізіле қатарласқан. Бұл-шарап зауытының мақтанышы. Олардың алуан түрлі болуы сидр өндірісін ретке келтіруге мүмкіндік берді, бұл- өзінің хош иісімен және тіл үйіретін дәмімен ерекшеленетін теңгерімді сусын, оны сондай-ақ жабайы алма сұрыптарынан да дайындайды (Malus Sieversii.).

Сиверса алма ағашы (Sieversii) Оксфорд университеті (Ұлыбритания) ғалымдарының ДНҚ зерттеулеріне сәйкес барлық алма атаулының түп атасы болып табылады. Malus Sieversii деген атауға алма ағашы 1972-1794 жылдары өзінің Орта Азияға экспедициясы кезінде оны алғаш сипаттаған петербургтік ботаник Иоганн Сиверстің құрметіне ие болды.

Алматы алмасының бүкіл әлемде танымал ұлттық брендке айналуы әбден мүмкін. Бұл өңір өзінің бау-бақша және жеміс-жидек дақылдарымен де танымал.

Бұл бағытты дұрыс дамытатын болсақ, облыс бүкіл Қазақстанды ғана қамтамасыз етіп қоймай, тіпті экспорттаушыға да айналуы мүмкін.

ҚР Президенті К. Ж.Тоқаев

Компания туралы

Нарықта бәсекелесу үшін, өндіріс көлемін және тұрақты сапаны сақтап тұру үшін «Есік» шарап зауыты модернизация жүргізіп, ескі жабдығын жаңартты.

Бүгінгі таңда зауыттың бірнеше санатта ұсынылған өнімімен аты шыққан:

  • Жүзім желісі
  • Жеміс-жидек желісі
  • Күшті алкоголь

Кәсіпорында көшеттерді өндіруден бастап алманы қайта өңдеуге дейінгі шарап ісінің толық циклы жүзеге асырылады. Меншікті шикізат базасы мүмкіндіктерді кеңейтіп, табиғи, жоғары сапалы өнім шығаруға мүмкіндік береді.

«Есік» шарап зауыты – еуропалық жабдық, заманауи өндіру әдістері, шарап ісіндегі жаңашылдықтар мен дәстүрлі жинақталған тәжірибе, бұл кең ауқымды жиынтықтағы ғана емес, сапасы да керемет өнімді өндіруге мүмкіндік береді. Шарап зауыты мақсаттарының бірі – Алматы қаласы мен Алматы облысы өңірінде – алманың отанында екпе, будандайтын бүршік сияқты бастапқы отырғызу материалы өсірілетін аналық тәлімбақтардан, кейін көшетке дейінгі өндіріс циклынан бастап алма бақтарын сатылай қалпына келтіру.

Жеміс ағаштарын өсіру саласындағы ғалымдар тобымен және ұлттық институттармен бірге ұлттық зерттеулерді жүргізгеннен кейін компания аурулар мен зиянкестерге қарсы ең төзімді екпелер мен алма сұрыптарына тоқталды.

Бұл сұрыптардың негізінде Қазақстан Республикасы отаны болып табылатын барлық алманы арғы атасы- Сиверс алма бағының клондары алынды.

Компания жеке меншік коллекциялық бағын өсіріп, онда қазіргі уақытта ондаған бірегей алма сұрыптары жиналған. Бұл сұрыптар өнеркәсіптік ауқымда бақтарды егу, сондай-ақ ғылыми бақылау кезінде де қолданылды.

Menu